Roklintu special: Jussi Lehtisalon haastattelu

Roklintu.com sai kunnian tiedustella Jussi Lehtisalon kuulumisia kahdeksan kysymyksen haastattelun muodossa. Jussihan on tunnettu monista yhteyksistä, muun muassa Ektro Records -levy-yhtiöstään ja bändeistä kuten Circle, Pharaoh Overlord, Rättö & Lehtisalo, ja kymmenistä mystisistä NWOFHM-genren yhtyeistä. Jussi kertoo missä mennään näin maaliskuun lopulla, vuonna 2008.

Tästä se lähtee…

> 1) Markku Peltola kuoli viime vuoden viimeisenä päivänä kotonaan.
> Millaisia tunnelmia ja muistoja sinulla on hänestä, nyt kun
> tapauksesta on kulunut muutama kuukausi? Jäikö Markku Peltolalta
> jotain julkaisematonta musikkia, joka tultaisiin vielä postuumisti
> julkaisemaan?

Hän oli/on minulle idoli, ”opettaja” ja suunnannäyttäjä. Ajattelen häntä usein, hän vaikuttaa vahvasti elämääni ja musiikkiini. Markku Peltolan Buster Keaton orkesterilla on tietääkseni useita kappaleita, joita he Peltsin kanssa harjoittelivat, aikomuksenaan äänittää ne. En osaa sanoa mitä he aikovat materiaalille tehdä.

> 2) Viime vuosi oli äärimmäisen tuottelias Circlelle. Albumeita ja
> livetaltiointeja julkaistiin vaikka kuinka paljon: Tower, Panic,
> Katapult, The Blaze Game, Rakennus, Telescope, Vaahto. Lisäksi yhtye
> teki pari melkoisen tiivistahtista kiertuetta. Miten arvioisit Circlen
> viime vuotta?

Circlen viime vuosi oli samanlainen kuin viisi aikaisempaakin. Toisaalta varsinkin itseni osalta viime syksy kävi liian raskaaksi kahden peräkkäisen rundin jälkeen, ja yhteistuumin päätimme pitää keikkavapaata koko vuoden 2008. Viime vuoden kirjavat Circle-julkaisut ovat vasta alkua intensiiviselle työtahdille, jolle toivomme suuntaavamme tulevaisuudessa. Aikomuksenamme on edelleenkin tehdä ”mitä sattuu” -periaatteella rock and rollia ja hämmentää omalta osaltamme konventioita. Satsaamme tunnetusti epätasaisuuteen ja näin noudatamme perusperiaatettamme eli ”rohkein sotilas uskaltaa vaikka antautua”.

> 3) Circle eikä Ektro Records ole vielä julkaissut uusia levyjä tänä
> vuonna. Millaisia suunnitelmia tälle vuodelle on? Albumeita, keikkoja?

Albumeita taitaa ilmestyä useita. Ensimmäisenä näillä näkymin ilmestyy kokomittainen studioalbumi, jonka solistina toimii Earthworm CDEP:ltä tuttu Bruce Duff (Jesters of Destiny). Levy koostuu kuudesta uudesta kappaleesta (n.50 min) ja parista kappaleesta Earthwormilta, joka edustaa amerikanmalliin albumista etukäteen julkaistua ”sinkkua”. Levy kaipasi popimpaa osuutta, joten ajattelimme lainata taas vaihteeksi kahta kappaletta Earthwormilta. Levy on valmis lukuun ottamatta pieniä miksauskorjauksia, joten toivottavasti saamme sen ulos pian. Werner Herzog sanoi omituisen elokuvansa Operaatio Rescue Dawnin olevan hänen ”amerikkalaisin” elokuvansa, sanottakoon että tuleva Circle albumi on samantyyppisessä mielessä meidän ”amerikkalaisin” levymme. Seuraava julkaisu on tupla LP viime vuoden WFMU-sessioista, julkaisijana Fourth Dimension Records. Työn alla on myös instrumentaalinen Circle-levy, josta ei osaa sanoa vielä mitään ihmeempää. Sitten lukuisia ideapohjaisia juttuja, joita alamme työstämään toivottavasti pian.

> 4) Myspaceen ilmestyi Motorspandex-niminen bändi alkuvuonna.
> Tiettävästi sinulla on näppisi tässä projektissa. Kerro mistä on
> kysymys, ja miltä näyttää Motorspandexin tulevaisuus?

Motorspandex on minun ja Leppäsen Tomin yhteisprojekti. Yritimme pitää salassa soittajien henkilöllisyyden, koska ajattelemme, että taide on tärkeämpää kuin sitä tekevät henkilöt. En tarkoita että meidän tapauksessamme sillä olisi suurtakaan merkitystä, mutta yhtye sisältää (NWOFHM) kuitenkin populaarikulttuurin henkilökeskeisyyttä kritisoivan yhteiskunnallisen viestin. Leppänen soitti rummut ja minä tykitin loput. Pidän Motorspandexin rempseästä menosta ja ajatuksena olisi ehkä julkaista se 7″ muodossa jossain vaiheessa.

> 5) Millainen strategia sinulla on NWOFHM-suuntauksen kanssa: onko
> luvassa lisää uusia bändejä?

New Wave of Finnish Happy Metal. Bändejä on tarkoitus tulla kymmeniä, niin että ”skene” syntyy. Toistaiseksi alan bändejä on vasta kymmenkunta, viimeisimpänä Gravebird, joka selvästikkin vie tyylisuuntaa no-waven suuntaan, vaikutteita tyyliin Mars, DNA, Teenage Jesus and The Jerks, Germs… ja toisaalta myös amerikan noiserokin suuntaa Live Skull, Toiling Midgets, Drunks with Guns, Flipper jne… Yksi NWOFHM -tyylin tarkoitus on rakentaa silta experimentaalisen, kokeellisen musiikin ja heavy metal/hard rokin väliin ja luoda maailma, jossa Manilla Road ja Faust ovat veljeksiä.

> 6) Pharaoh Overlordista ei ole hetkeen kuulunut mitään. Mikä on
> meininki? Nelosalbumin myötä yhtye jakautui Pharaoh Overlordiksi ja
> Pharaoh Overlördiksi – onko tällä jaolla pidempiaikaisia vaikutuksia?

Pharaoh Overlord on suunnitellut äänittävänsä kaksi albumia mahdollisimman pian. Toinen on riffijytää ja toinen jonkinlaista päämäärätöntä ”hapuilua”. Pharaoh Overlördin albumi on sävelletty ja pohjat äänitetty, mutta aikatauluista ja yleisestä tekosyystä kiireydestä johtuen emme ole saaneet asioita riittävällä aktiviteetillä eteenpäin. Bändit siis jatkavat Amon Duul -tyyppisesti kahteen eri suuntaan, jonka jälkeen ne sulaututetaan vuonna 2011 tai ehkä aikaisemmin.

> 7) Viime vuonna esiinnyitte Rättö&Lehtisalo -projektin nimissä
> Flow-festareilla. Millaiset tunnelmat tästä jäi? Onko sinulla
> kiinnostusta esiintyä tulevan kesän aikana Suomen festareilla, jos
> kutsu kävisi? Circlehän on jo pidemmän aikaa esiintynyt vain
> klubeilla. Onko sinulle muuten väliä, soitatko kirkkaassa ulkoilmassa
> vai hämyisässä rock-luolassa?

Flow-festivaalit olivat just sopiva paikka Rättö ja Lehtisalolle. Karismamme riittää hädin tuskin treenikämpälle, joten isolla estradilla harhailu kehittää meille häpeän ja yleisön puolelle myötähäpeän tunnetta sopivasti. Rakastamme trendejä ja brändejä, koska olemme brändi. Tänä vuonna on kutsu käynyt Qstock-festareille Ouluun, mutta saa nähdä miten aikataulut sopivat. Circle mielellään kieltäytyy kaikista festivaalikeikoista, vedoten siihen että ei ole paljoa kyselty viimeisen 10 vuoden aikana, mikä on kuitenkin ihan hyvä. Circle tuntuu sopivan hämyisiin rokkiluoliin, mutta toisaalta saisin valtavasti mielihyvää jos voisin bassollani uhrata niittipukeisen ja rimpuilevan Mika Rätön Stockmanin hulluilla päivillä.

> 8 ) Esiinnyitte syksyn Amerikan kiertueen yhteydessä San Franciscossa
> bussissa. Millainen kokemus se oli? Olisiko teillä kiinnostusta
> tällaisiin esiintymisiin jatkossa, vaikka Suomessa?

Se oli yllätys meille. Tapasin bussin rakentaneen Johnin vuonna 2000 ensimmäisellä Circle kiertueellamme Amerikassa. Kuulemani mukaan bussin aurinkokennot lataavat virran PA-laitteistoon ja auto toimii kasvisöljyllä, näin minulle väitettiin?! Tunnelma oli ikimuistoinen ja todella hämmentävä. Kyllä me mieluiten sekoilemme rokkiklubeilla kuitenkin ja välttelemme uima-altaan pohjia ja kuumailmapalloja toisin kuin muistaakseni Miljoonasade aikoinaan.

—-

Kiitos haastattelusta!

Yksi vastaus artikkeliiin “Roklintu special: Jussi Lehtisalon haastattelu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s