TheGround.com: ”Suojaukset tulevat katoamaan digitaalisesta latauskaupasta Suomessakin, kysymys on vain aikataulusta.”

TheGround.comin Antti Peisa oli Roklinnun haastattelussa uunituoreen musiikkikaupan tiimoilta.

Roklintu: Haluan onnitella ensimmäisestä DRM:ttömästä suuriakin levy-yhtiöitä
kiinnostaneesta suomalaisesta levykaupasta. Miksi isot levy-yhtiöt
lähtivät tähän mukaan nyt, mutta eivät aiemmin? Roklinnun aikaisemman
uutisoinnin mukaan
ainakin Suomen EMI on julkisesti sanonut pyrkivänsä
eroon DRM:stä.

Antti Peisa, TheGround.com: Kiitos kovasti. EMIn kanssa neuvotteluissa ei ollut missään vaiheessa epäselvää, etteivätkö he olisi asiasta innoissaan. Lähinnä väänsimme kättä, minkälaisia ennakoita me maksamme levy-yhtiön suuntaan. Välillä summat vaikuttivat täysin mahdottomilta, mutta lopulta pääsimme molemmille sopivaan lopputulokseen. Suomen EMIssä meidän palvelusta oltiin (ja toivottavasti ollaan vieläkin) aidosti innoissaan – tilanne heidän kannaltaan on ehkä ollut turhauttava. Olisi mahdollisuus myydä ainoana MP3:sta ja saada muihin etumatkaa, mutta ei ole oikein kauppapaikkaa missä sitä tarjota.

Monet isot levy-yhtiöt empivät vielä. Millainen vastaanotto TheGroundilla on ollut niissä isoissa levy-yhtiöissä, jotka eivät ole nyt lanseerausvaiheessa mukana?

Kyllä me ollaan palvelua käyty esittelemässä ja kaikki levy-yhtiöt ovat pitäneet näkemästään. Meillähän jonkinlaiset sopimukset on muidenkin isojen levy-yhtiöiden kanssa, sillä suunnitelmissa ja työn alla on myös kuukausimaksullinen streamauspalvelu. MP3:n kohdalla ongelma vain on, että mitään ei tapahdu ennen kuin pääkonttorista tulee linjauksia, että MP3-projekteihin saa lähteä Suomessakin mukaan. Sen verran kuitenkin tiedän kertoa, että ainakin kaksi isoa ovat lähempänä MP3:n tarjoamista myös Suomessa. Ilmeisesti kokemukset USA:n markkinoilta ovat olleet rohkaisevia.

Lanseerausuutisoinnissa puhuitte mahdollisuudesta myydä myös häviöttömiä formaatteja. Mikä on esteenä ensimmäisessä vaiheessa FLACien ja vastaavien myynnille?

Sopimukset ja aikataulut. Prioriteettinä oli kuitenkin saada MP3-tarjolle, sille se on massoille se formaatti missä musiikkia kulutetaan ja halutaan. Tietylle ryhmälle häviöttömät formaatit ovat tärkeitä, ja meillä on kyllä vahva suunnitelma tarjota heille sitä.

Minkä verran häviöttömille formaateille on kysyntää aiempien Levyviraston kokeiluiden perusteella?

Ismo Alankoa möimme FLACina todella paljon. Sen perusteella on kuitenkin vaikea tehdä isompia johtopäätöksiä, sillä tästä kokeilusta mainittiin ihan Helsingin Sanomia myöten.

Roklinnussa on voimakkaasti kritisoitu kuluttajakokemuksen karuutta DRM-formaattien kanssa. DRM pitää k??yttäjän ostamaa musiikkia panttivankina ja ei välttämättä ole yhteensopiva tulevaisuuden musiikkisoittimien kanssa – tai edes nykyisten (iPod vs. WMA-laitteet). Mikä on TheGroundin näkemys?

Laittomasti lataamalla Suomessa on saanut musiikkia ilman rajoituksia, kun he jotka musiikkitiedostoista ovat olleet halukkaita maksamaan, ovat joutuneet tyytymään huonosti toimiviin DRM-suojattuihin tiedostoihin. Huono ja kestämätön yhtälö siis. Ja kaikkihan tietävät, ettei noilla suojauksilla ole mitään virkaa, koska CD:t myydään samaan aikaan ilman suojauksia (ja näissäkin kokeiltiin suojauksia, huonosti kävi).

Suojaukset tulevat katoamaan digitaalisesta latauskaupasta Suomessakin, kysymys on vain aikataulusta. Itse toivon, että saamme lisää isoja levy-yhtiöitä palveluumme vielä tämän vuoden puolella. Neuvottelut ovat tosin vielä kesken, joten ei siitä sen enempää.

Mikäli artisti tai levy-yhtiö vaatii DRM-pohjaista ratkaisua tai ei suostu lainkaan myymään TheGroundissa, myydäänkö TheGroundissa DRM-versioita tulevaisuudessa?

Vaikea kysymys. Tahtoisin todella vastata, että ei, mutta jos kehitys jää junnaamaan vielä vuosiksi Suomessakin, niin sitten meillä on kaksi vaihtoehtoa – joko myydä pientä kataloogia DRM-vapaana, tai sitten mennä mukaan siihen leikkiin.

Toki on kuluttamisen muotoja, joissa DRM on perusteltu, kuten jo aiemmin mainitsemani kuukausimaksullinen streamauspalvelu. Siinä DRM tulee olemaan, sillä tiedostoja saa ainoastaan kuunnella, ei ladata eikä siirtää ilman erillistä korvausta.

Mainitsitte myös mahdollisuuden artistien kappaleiden suoramyyntiin. Onko lanseerauksessa jo mukana artisteja, jotka myyvät ohi muiden kanavien?

On, ja näitä on satoja. Nämä tulevat suoraan edellisestä verkkopalvelustamme, Levyvirasto.netistä, joka pääsi lepoon eilen. RIP.

Entä elokuvat, musiikkivideot ja TV-sarjat? Voisitko nähdä TheGroundin kauppaamassa niitä?

Aika näyttää. Olemme pieni firma, ja alkuun fokus on vahvasti musiikissa. Musiikkivideoiden myyntiin levy-yhtiöt itse tuntuvat kovasti uskovan, mutta oma näkemykseni on toinen. Niitä kulutetaan hieman eri tavalla, ja ne on aina saatu ilmaiseksi, osana bändin promootiota.

Onko TheGroundilla aikomus laajentua kansainväliseksi?

On.

Millaista palautetta käyttäjiltä on tullut tähän mennessä?

Erittäin positiivista. Afterdawn ehti saitin jo arvostelemaan, ja mieltä lämmitäväähän sitä oli lueskella: http://fin.afterdawn.com/uutiset/arkisto/14895.cfm

Roklintu toivottaa onnea TheGround.comille. Daavidin ja Goljatin matsissa olemme Daavidin puolella.

2 vastausta artikkeliin “TheGround.com: ”Suojaukset tulevat katoamaan digitaalisesta latauskaupasta Suomessakin, kysymys on vain aikataulusta.”

  1. Kiitos tästä vinkistä. Ensimmäinen levy ostettu ja hyvin näyttäisi kauppa toimivan.

    Tykkää

  2. Kiitos tästä vinkistä. Ensimmäinen levy ostettu ja hyvin näyttäisi kauppa toimivan.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.